sobota, 13 kwietnia 2013

Pierogi

Nie znam nikogo takiego kto by nie lubil domowych ruskich pierogow, nadziewanych farszem z sera, ziemniakow i przesmazonej cebulki. Czasem po prostu zbiera sie na nie ochota.
 
 
Jakie bylo nasze zdziwienie kiedy odkrylismy, ze pierogow w okolicy Morden jest od wyboru do koloru. Mozna je kupic zmrozone w malych lokalnych sklepikach ale i duzych supermarketach pakowane w male i zaskakujaco wielkie worki.Tutejsze pierogi nadziewane sa ziemniakami z bialym serem,cebula, chedarem, bekonem albo duza iloscia pieprzu.
Okazuje sie, ze sprawa imigrantow pierogi sa bardzo popularne zarowno w niektorych rejonach Kanady jak i USA, zwlaszcza tam gdzie sa duze skupiska polskich, ukrainskich czy rosyjskich osiedlencow jak Buffalo, Chicago, zachodnie Massachusetts, Minneapolis, Detroit, Cleveland, Pennsylvania, New Jersey a takze w kanadyjskich prowincjach Manitoba, British Columbia, Alberta, Saskatchewan i Ontario.

Mennonici ponoc tez sa znani z wyrabiania bardzo smacznych pierogow, ktore sprzedaja w wielu tutejszych kosciolach. Chociaz powiem szczerze patrzac na te panie obawialabym sie troche o higiene pracy.
Tajemnica pierogow tkwi nie tylko w nadzieniu, ciasto musi byc idealne! Przepisy na ciasto na pierogi sa rozne, z jajkiem lub bez, masłem lub oliwą, z zimną wodą lub gorącą. Moje ciasto na pierogi jest proste, robie je, a wlasciwie wyrabia je moj maz, tylko z maki, soli i goracej wody. Bez jaj, bez tluszczu. Na oko. Jest perfekcyjne i zawsze wychodzi. W cienko rozwalkowanym ciescie wykrawam kolka szklanka i zlepiam w charakterstyczne w pierogowe ksztalty. Nigdy nie uzywam maszynek, widelcow czy innych wspomagaczy. Pierogi musza byc zlepione metoda ktora nauczyla mnie babcia Janka. Wygladaja pieknie, nie rozwalaja sie w trakcia gotowania, sa mieciutkie i fantastyczne w smaku.

Oczywiscie nie mozna przyrownac smaku pierogow masowo robionych do tych domowych polanych roztopionym masłem, z podsmazona na zlota drobno posiekana cebulka i oprószone świeżo zmielonym pieprzem, ale....No wlasnie dla zabieganych ludzi czasem fantastycznym pomyslem jest wrzucenie na gotujaca wode takich ze sklepu i podanie na obiad wyglodzonej rodzinie. Przetestowalismy pierogi z roznorakim nadzieniem i najbardziej smakowaly nam te z chedarem. Dobre,miekkie i maja zabawne zolte, dosc ostro nadzienie Polecam zwlaszcza z kwasna smietana. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz